keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Syöpä ja elämäntapamuutokset

"Ruoka olkoon lääkkeesi!"
Toteamus on peräisin Hippokrateelta. Onkin hieman outoa, että lääkärit vannovat Hippokrateen valan ja jostain syystä käytännössä suhteellisen harvoin suosittelevat potilailleen ruokavaliohoitoa.

Eivätkö he itse usko siihen? Silloin koulutuksessa on jotain mätää!

Eivätkö he usko, että potilaat viitsisivät tehdä asialle mitään? Vaikka eivät uskoisi, voisi sitä silti yrittää. Ja monet yrittävätkin hyvällä menestyksellä.

Jopa Suomessa on monia laadukkaan ruuan tehoon uskovia lääkäreitä, joista tunnetuin ainakin näissä piireissä lienee Antti Heikkilä. Lisäksi olen kuullut paljon hyvää Veli-Pekka Valkosesta, jonka havaitsin esiintyvän edukseen eräässä TV-haastattelussa.

No millaisten ruokien ja juomien nauttimista sitten esimerkiksi syöpään kannattaisi kokeilla? Tässä joitakin poimintoja, joihin olen törmännyt. Kiitokset mm. Jaakko Halmetojalle (joka on eräässä artikkelissa maininnut monia tähän kokoamiani juttuja) ja Peter D'Adamolle (jonka tuotoksista mulle on jäänyt mieleen ainakin sienet ja härkäpavut +joillekin ihmisille soijakin sopii tähän tarkoituksiin, toisille taas ei). Sopii kokeilla, mutta tietysti omalla vastuulla! Älä suinkaan unohda lääkäreitä. :)

---

Lääkinnälliset sienet, luonnon sienet ja jopa herkkusienet*. Näin Suomessa suositeltavaa on erityisesti pakurikääpätee! Keitä pakurijauhetta vähintään 20 min, mieluummin puoli tuntia. Samasta jauheesta saattaa irrota hyvin ainakin toinen satsi. Muita lääkinnällisiä sieniä: koppelokääpä (maitake), lakkakääpä (reishi), silkkivyökääpä (coriolus) sekä s[h]iitake (kiitos Juhanille suomennoksista!). Muista kuitenkin että et käytä yhdessä antibioottien kanssa; yhteisvaikutukset eivät ole yleensä kovin positiivisia.

Härkäpavut! Niissä on myös amygdaliinia (B17-vitamiini).
*Herkkusienet sopivat hyvin näiden kanssa, vaikka yleisesti ottaen syötäväksi kelpaavat luonnon sienet ovat paljon kasvatettuja sieniä parempia.

Ristikukkaiset kasvit, kuten sipulit ja kaalit (erityisesti suosittelen höyrytettyä parsakaalia al dente sekä pastöroimatonta hapankaalia)!

Marjat!

Monet mausteet, erityisesti kurkuma (englanniksi turmeric, kiitos Markukselle linkistä)!

Aprikoosin sydämet, jotka sisältävät runsaasti B17-vitamiinia eli amygdaliinia. 1-2 siementä päivässä on normaalisti varsin riittävä määrä. Liian paljon näitä ei kannata syödä, koska amygdaliini sisältää syanidia. Jonkun väitteen mukaan (katso linkki) näiden kanssa ei kannata syödä hiilihydraatteja, syanidiksi muuttminen elimistössä lisääntyy. Ja onpa kyseistä myrkkyä myös pellavansiemenissä, joiden kohtuukäyttö kuitenkin on varsin suositeltavaa myös!

Astaksantiini on voimakas antioksidantti (mutta pakurikääpä se vasta onkin ;)), joka näkyy punaisena värinä mm. hyvälaatuisessa lohiöljyssä mutta nykyään erityisesti krilliöljyssä.
Omega-3-rasvat (älä käytä härskiintyneitä rasvoja!) sekä gammalinoleenihappo (GLA, se hyvä omega-6, jota on mm. helokki- ja hamppuöljyssä).
Spirulina (esim. Puhdistamo, saat alennusta esim. koodilla vihertuomo) ja
chlorella (varsinkin Vihreä helmi, saa esim. Life-kaupoista)!

Halmetoja suosittelee todella lämpimästi itse puristettua vihannesmehua (mm. selleri, porkkana, salaatti, kurkku), ja muutenkin vain helposti sulavaa ja imeytyvää ravintoa. Kiinteä vähiin, nesteet kattoon. Tällöin annamme keholle mahdollisuuden korjata itse itseään.

D3-vitamiini! UV-varoitteluista ei kannata liian paljon stressata, D-vitamiinia saa vain UVB-säteilystä ja syöpää toisaalta aiheuttaa myös UVA-säteily, jota ikkunalasi ja aurinkorasvat eivät suodata. Suuri riski juuri vaikeimmalle ihosyöpätyypille, melanoomalle ovat luomet (joihin on raportoitu mm. pakuriteen auttaneen), ei niinkään auringon UV-säteily.
Tottakai on terveellistä olla polttamatta ihoaan, se on selvää.
On kuitenkin hyödyllistä tiedostaa, että aurinkorasvojen, -lasien ja jopa tavallisten silmälasien käyttäminen ulkotiloissa häiritsee D-vitamiinin tuottamista iholla.
Aurinkorasvoja jos haluat käyttää niin älä ainakaan osta niitä tavanomaisia, joista on monien tutkimusten mukaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Pikemmin ole auringossa ilman mitään suoja-aineita riittävän vähän kerrallaan ainakin aluksi, jolloin vaaleaihoiselle riittää keskipäivän tietämissä (n. klo 12-14.30) hyvin 10 min. Auringosta saatuna tämä vitamiinin nimellä kulkeva hormoni on kuitenkin sekä halvempi että parempi vaihtoehto kuin syötävä vitamiinilisä, kunhan ei pian auringonoton jälkeen pese ihoaan saippualla.
Miksi sitten aurinkolaseja kannattaa välttää? Ne antavat silmien kautta keholle väärää informaatiota; keho luulee että ei ole yhtä kirkasta kuin todellisuudessa on, jonka vuoksi iho palaa helpommin.

Raitis ilma (syvähengitykset) ja hyvälaatuinen vesi! (laadukas vedenpuhdistin, kaivo- tai lähdevesi)

Todella tärkeä on oma asenne! Kaikkihan tietävät, että sisukas taistelija pysyy kauemmin hengissä. Hae positiivisia vaikutteita, vältä negatiivisia.

Eivät ollenkaan turhia asioita ole myöskään entsyymit, maitohappobakteerit, siitepöly, pau d'arco, koivuntuhkauute ja männynkuoriuute.

Puhumattakaan rukouksesta. Jumala on voimallinen auttamaan! Hänen tahtonsa on salattu, mutta aina välillä Hän yllättää meidät iloisesti :) <3

---

Mitä syöpää pelkäävän tai sairastavan sitten kannattaa välttää? Halmetojan mukaan
- kemikaaleja, joita on mm. useissa hlökohtaisissa hygieniatuotteissa (deodorantit & alumiini, hammastahnojen fluori) ja muoveissa (bisfenoli-A, ftalaatit)
- huonolaatuista hanavettä
- sokereita, jopa makeita hedelmiä, sillä syöpäsolut elävät sokerista ja syöpäpotilaiden immuunijärjestelmän on todettu heikkenevän kaikesta sokerista
- prosessoituja elintarvikkeita
- prosessoituja lihatuotteita - oman näkemykseni mukaan lisäksi veriryhmä A:han (ja ehkä AB:hen) kuuluvien kannattaa harkita myös ruokavaliota kokonaan ilman punaista lihaa.
- kuumennettua ravintoa; monet ruuat ovat paljon parempia raakoina tai vain kevyesti kypsennettyinä. Jos ruuansulatus ei jaksa kiinteänä niin mehustus käy tähänkin hyvin.

Päivitys: onhan tässä jo sähkömagneettisten kenttien, erityisesti kännykän riskeistäkin melkoisesti väännetty peistä. Eikä ilmeisesti aivan turhan takia, sillä yksi asia lienee jo vesiselvää:
aivokasvainriski ainakin pienillä lapsilla voi kasvaa merkittävästi kännyköiden säteilyn vuoksi.
Langallisia handsfree-piuhoja siis kannattaisi suosia muutenkin kuin auton ratissa...  

Heräsikö kysymyksiä? Anna palaa! Näitä asioita on hyvä viedä eteenpäin, sillä syöpä on ikävä sairaus jota kannattaa vastustaa jyrkästi.

5 kommenttia:

  1. Tässä olikin paljon mielenkiintoista, oon ite just miettinyt samoja juttuja, mut ei oo ihan kaikki tullut mieleen. Kiitti hyvistä vinkeistä.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava kirjoitus tärkeästä aiheesta! Itsekin olen näitä asioita välillä tutkaillut.

    Tuli tässä vielä mieleen, että monet ajattelevat myös elävän ravinnon ruokavalion kehoa emäksisöivänä ja ravinnerikkaana auttavan syövänkin voittamisessa.

    Välttämispuolelle itse lisäisin ainakin vielä voimakkaat sähkömagneettiset kentät. Niille altistumista olisi monien tutkijoiden mielestä hyvä vähentää. Siis esim kännykän käyttöä (air tube hands free vähentää paljon altistusta)ja WLANille altistumista. Nythän WHO:kin alkoi laskea kännykät mahdollisesti syöpää aiheuttavien asioitten joukkoon.

    VastaaPoista
  3. Eipä nämä omia ideoitani tosiaan olleet, ja veriryhmäteorian mukaan O-ryhmäläisillä on tuo melanoomariski keskivertoa suurempi, ehkä samoin virtsarakon syövän... mutta useimmissa syöpätyypeissä O-veriryhmä on keskivertoa paremmin suojattu. Silti asia toki kiinnostaa todella, koska nykyään syöpään törmää niin monella suunnalla. Ja A-ryhmä kuitenkin on se alttein ja Suomessa yleisin.

    Tiinuliinu, hyviä huomioita jälleen, jäi mainitsematta tuossa. Tuleehan itsenikin kännykkää käytettyä melkoisesti, mutta jotain poppaskonsteja yrittää käyttää että vähän säästyis enimmiltä kentiltä. En tiiä onko niillä oikeesti mitään tehoa. Joku "kultainen piste" mulla on kännyssä, makso peräti 30 €. Laatu varmaan huikea ;)

    VastaaPoista
  4. Sieni-intoilijana on pakko kertoa, että kaikilla mainituilla sienillä on suomenkielinen nimi:

    coriolus = Coriolus versicolor, nykyään Trametes versicolor = silkkivyökääpä,
    maitake = Grifola frondosa = koppelokääpä,
    shiitake = Lentinula edodes = siitake,
    reishi = Ganoderma lucidum = lakkakääpä.

    Kaikki mainitut kasvavat Suomessa luonnossa, mutta hyvin harvinaisena. Pakurikääpäähän sen sijaan on vähän joka paikassa, joten sitä kannattaa kerätä! Ja muita sieniä tietenkin löytyy joka paikasta, mutta niiden hienoudesta en tiedä. Luulisi että (teollisesti kasvatetun) herkkusienen se terveydellisesti, että maun puolesta voittavia löytyy paljonkin.

    VastaaPoista
  5. Jees, kiitos Juhani, sinuun voi näissä asioissa luottaa! :) Oli tuttuakin tietoa, mutta coriolusta ja maitakea en olisi osannut suomentaa.

    Syötäväksi kelpaavat ja hyvistä paikoista poimitut luonnon sienet tietenkin hakkaavat kasvatetut herkkusienet aika laajalla säteellä... itse en normioloissa herkkusieniä käytäkään. En tosin siitakettakaan yleensä.

    Päivitin taas tekstiä kommentin mukaan. Vilkaise ehtiessäsi, toivottavasti korjaus oli usealle hyödyllinen.

    VastaaPoista